Monumentul de patrimoniu, din lemn, datează din anul 1656 şi va fi cea mai veche construcţie de la Muzeul Satului Vâlcean, după restaurare.
Un tâmplar şi un arhitect restaurează la Muzeul Satului Vâlcean, biserica cu hramul Sf. Nicolae, monument de patrimoniu, strămutat în toamna anului trecut din comuna Pietrari, cătunul Angheleşti. Tâmplarul Vasile Vulpe pregătea de dimineaţă mai multe bârne care urmau să fie folosite la acoperiş. „Munca e migăloasă. Fiecare grindă a fost curăţită şi tratată cu o soluţie specială pentru a fi protejată de cari. Lemnul a fost acoperit de mucegai, iar bârnele distruse au fost înlocuite cu altele cioplite după acelaşi model", povesteşte tâmplarul. Vasile Vulpe restaurează biserica împreună cu arhitectul Alexandru Nancu de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. „Toate bârnele sunt prinse în cuie din lemn, ca pe timpri şi când le-am ridicat ne-au ajutat şi angajaţii din cadrul muzeului", povesteşte tâmplarul.
Biserica sub formă de navă, strămutată de două ori
„Biserica datează din anul 1656, fiind una din cele mai vechi din zona Olteniei. În 2009 când am desfăcut-o am descoperit anul în care a fost construită inscripţionat pe o bârnă din lemn", a declarat Ionuţ Dumitrescu, şeful Secţiei Muzeului Satului Vâlcean. Restaurarea bisericii a început în primăvară. Meşterii mai au de pus acoperişul care va fi realizat din şiţă şi să facă pardoseala. Ei vor ca în noiembrie să fie gata. „Este cea mai veche construcţie din muzeu, având o vechime de 354 de ani. E construită din grinzi masive din stejar în formă de navă cu naos, pronaos şi altar poligonal. E unicat în Oltenia datorită arhitecturii", a menţionat şeful muzeului. Monumentul a fost strămutat a doua oară. Biserica e de fel din zona Horezu şi a fost mutată cu ani în urmă la Pietrari. Ea a fost mutată la muzeu pentru a fi conserv