1. A venit toamna. Lumea s-a intors din vacanta, incep scolile, anul universitar se pregateste, si el, de start. E o perioada cand oamenii au nevoie de optimism si sperante. In noianul de vesti amenintatoare care se abat asupra noastra zi de zi, exista si un fir de lumina? Ati putea numi cateva realizari pozitive care sa ne ajute sa nu ne pierdem de tot nadejdea?
- Poate ca nu este cel mai bun moment pentru a sustine o stare de spirit optimista. Criza economica a fost mai grea decat ni se promisese, multi oameni o duc greu, iar guvernul s-a dovedit depasit de situatie si lipsit de viziune. Sistemul sanitar este practic in colaps, coruptia si clientelismul au inflorit, iar justitia s-a dovedit o frana in calea reformelor si a progresului. Luptele politice au fost isterice si sterile, conducand la concluzia inevitabila ca nu avem multe de asteptat de la actuala clasa politica si nici de la gardienii statului de drept. Faptul ca imaginea noastra pe plan international este tot mai proasta nu este decat o consecinta logica a tuturor celor enumerate mai sus.
Este nedemn, totusi, sa cedezi in fata dificultatilor. Crearea unei Romanii democratice si prospere a fost de la inceput o sarcina grea, iar startul nostru a fost gresit in 1990. De aceea nu platim acum doar pentru criza economiei mondiale, ci pentru toate deficientele acumulate in ultimii 20 de ani. Criza actuala ar trebui de fapt sa duca la maturizarea electoratului, care a tratat pana acum alegerile cu prea mare usurinta, s-a lasat manipulat si nu a studiat atent ofertele candidatilor. Pana la urma, faptul ca toata clasa politica iese sifonata din aceasta experienta este un lucru pozitiv, caci partidele vor fi obligate sa se deschida si sa se improspateze - nu cu transfugi oportunisti din alte partide, nici cu specimene gen Honorius Prigoana sau Teo Trandafir, ci cu oameni politici capabili sa ofere