Regizorul bosniac deţinător al unui Oscar a vorbit, pentru EVZ, despre revenirea în ţara natală şi despre arma lui secretă.
Cineastul Danis Tanovici se află la Veneţia cu lungmetrajul "Cirkus Columbia", selectat în secţiunea "Giornate degli autori". Un film pe care îl caracterizează drept o încercare de a se întoarce la perioada de dinainte de izbucnirea războiului (anii ’90), în care "încă e ram fericiţi, probabil din naivitate", a spus cineastul la finalul proiecţiei.
Lungmetrajul spune povestea reîntâlnirii unui tată (Mi ki Manojlovici) cu fiul (Boris Ler) pe care nu l-a mai văzut de 20 de ani. Cel dintâi se întoarce în localitatea natală din Bosnia după o lungă perioadă în care a locuit în Ger mania şi nu oricum, ci cu planuri măre ţe: vrea să divorţeze de soţia pe care a părăsit-o acum două decenii, să o dea afară din casă şi să se însoare cu o tânără atrăgătoare.
EVZ: Când lucraţi la “No Man’s Land" (filmul care i-a adus Oscarul pentru film străin - n.r.) spuneaţi că nu aveţi idee de ce a început războiul. Aţi aflat între timp?
Danis Tanovici: Nu. Oricum, nu asta arăt în filmul "Cirkus Columbia", ci "la belle epoque", ultimele momente ale vieţii mele când cerul era cu adevărat albastru. Nu cred că ţi-am răspuns la întrebare, dar nici nu pot s-o fac. Ar fi un răspuns la fel de complex cum e ţara. S-ar putea face mii de filme pentru a da un răspuns la această întrebare.
Cerul nu e atât de albastru nici acum?
Nu şi nici nu cred că va mai fi vreodată. Nu mă înţelege greşit, eu unul sunt foarte fericit, mă consider norocos, nu mă lamentez apropo de viaţa mea. Am o familie, regizez filme, fac ceea ce îmi place, călătoresc mult. Dar pentru acest sentiment, de fericire profundă, pentru tipul de energie pe care îl are personajul din "Cirkus Columbia", trebuie să fii naiv şi tânăr. Şi nu ţin minte să mă mai fi si