Ceremoniile în memoria victimelor de la 11 septembrie 2001 au fost urmate de manifestaţii pro şi contra construirii unei moschei în apropiere de Ground Zero. A noua comemorare a atentatelor de la World Trade Center a stat sub semnul tensiunilor religioase, găsindu-i pe americani mai divizaţi ca niciodată.
Au trecut nouă ani de la atentatele din New York care au schimbat faţa Americii. De atunci SUA au purtat două războaie, în Afganistan şi Irak, au fost lovite de criza economică, dar prejudecăţile dintre lumea musulmană şi cea creştină nu s-au atenuat, ba chiar s-au adâncit.
Ceremonia organizată, ieri, la New York, pentru pomenirea celor morţi în atacurile din 11 septembrie 2001, a început cu intonarea imnului Statelor Unite, urmată de o scurtă alocuţiune a primarului Michael Bloomberg.
La ora locală 8,46 (12,46 GMT), când în urmă cu nouă ani primul avion deturnat a lovit turnul de nord al „gemenilor" de la World Trade Center, oficialităţi, rude ale victimelor, dar şi cetăţeni obişnuiţi, au ţinut un minut de reculegere.
Pomenire şi proteste
Circa 3.000 de persoane au murit în timpul atacurilor din 2001, când au fost deturnate patru avioane. Două dintre ele au intrat în Turnurile Gemene din New York, unul în Pentagon, iar al patrulea a căzut pe un câmp din Pennsylvania, aparent după ce pasagerii s-au răsculat împotriva teroriştilor.
Anul acesta, după încheierea ceremoniilor oficiale, au urmat manifestaţii pro şi contra planului de construire a unui centru islamic şi unei moschei în apropiere de Ground Zero. Ambele părţi au considerat că emoţia acestei zile le va pune în valoare cauzele, notează BBC.
Unele rude ale victimelor din 11 septembrie consideră că este lipsit de respect ca o clădire care aminteşte de islam să existe în apropiere de locul unde au murit atât de multe persoane, ucise de islamişti, î