Medicul nefrolog Alexandru Ciocâlteu a fost premiat cu aur la Geneva pentru o invenţie ce poate revoluţiona nefrologia: dializa peritoneală. Medicul Alexandru Ciocâlteu, manager interimar la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan“, avertizează că medicii sunt mediatizaţi mai mult negativ.
Mai citeşte şi:
Mircea Bârsan, chirurg: „În medicină e ca pe vremea lui Ceauşescu“
Adevărul: Ce este mai exact invenţia medicală pentru care aţi luat aurul la Salonul de Inventică de la Geneva?
Alexandru Ciocâlteu: Este vorba despre dializa peritoneală, care înseamnă să bagi o soluţie în abdomenul bolnavului, unde există permanent un cateter şi din şase în şase ore înlocuieşti soluţia respectivă. Ceea ce face invenţia asta este că îşi produce singură lichidul respectiv, pe care îl elimină pe cale naturală şi abdomenul e închis. Seamănă cumva cu mecanismul care se produce patologic în ciroză. Noi n-o să-l facem patologic, încercăm să înlocuim rinichiul care nu mai funcţionează cu peritoneul.
Credeţi că va fi suprimată dializa de această metodă revoluţionară?
S-ar putea să înlocuiască multe din cazurile care fac dializă, dar nu ştiu dacă e un lucru fericit dacă se va întâmpla aşa. Marii producători ai aparaturii pentru dializă - americani, germani - ar fi foarte deranjaţi, afacerea mondială pe dializă se apropie de 100 de miliarde de euro, căci numai în Europa sunt 300.000 de bolnavi. În România, un dializat cronic costă statul 20.000 de euro anual şi există peste 8.000 de pacienţi. Deocamdată trebuie să facem un experiment înainte de a pune în practică metoda. Am avut discuţii şi cu o firmă din Germania şi cu una din America cu privire la invenţie, aşteaptă acum rezultatul acestui experiment. O să le cer bani, dar nu pentru mine, ci pentru sistemul medical românesc.
De ce mai faceţi exeperimentul dacă ştiţi că ideea fu