Banii provin din finanţări europene şi sunt destinaţi construirii a două gropi de gunoi ecologice. Consiliul Judeţean are răgaz să găsească amplasamentele pentru aceste depozite până la sfârşitul lunii. În caz contrar riscă să piardă banii.
Maramureşul este la un pas să piardă cea mai importantă finanţare cu bani europeni din ultimii 20 de ani. Adică aproximativ 70 de milioane de euro. Dacă până la sfârşitul acestei luni conducerea judeţului nu va găsi terenurile necesare amplasării a două depozite de gunoi ecologice, riscă să rămână fără bani. „Până acum s-a făcut achiziţia unei suprafeţe de teren la Rozavlea, însă nu se mai poate construi groapa ecologică pe amplasamentul vechi", a declarat Grazziela Bolma, consilier în cadrul Compartimentului Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi responsabil al Proiectului de Management Integrat al Deşeurilor.
Cel mai mare proiect din Maramureş
Potrivit proiectului pentru care se zbate Maramureşul de mai bine de şase ani, în judeţ ar urma să se construiască două depozite de deşeuri, unul în partea de Sud a judeţului, respectiv la Recea, şi unul în zona de Nord, respectiv în Maramureşul Istoric, la Rozavlea. „S-a pus problema achiziţionării unui alt teren la Recea, pe lângă cel existent, însă celor din Maramureşul Istoric nu le convine să transporte gunoiul până la Baia Mare, pentru că va fi un cost foarte ridicat", a subliniat Grazziela Bolma. Locaţia de la Rozavlea a fost dată ca sigură până în luna august, numai că după numeroasele demersuri făcute de locuitorii din zonă s-a renunţat la idee. „Nu i-am putut convinge pe oameni, dar nu ne dăm bătuţi, pentru că nu putem renunţa la un proiect de o asemenea anvergură", a declarat Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. Ca să nu piardă finanţarea, Maramureşul ar putea face un compromis, respectiv să depună două