La şcoală şi grădiniţă sunt înscrişi 500 de copii. Aceştia învaţă în trei locuri, în Primărie, în şcoala propriuzisă şi în “Casa învăţătorului”, şcoala din chirpici construită în 1894.
Cea mai deosebită situaţie şcolară din judeţ se află în satul Hârtop, aflat la 7 kilometri de oraşul Fălticeni. Deşi şcoala începe pe 15 septembrie, cei 500 de copii înscrişi în clasele primare, gimnaziale şi preşcolare din sat nu încap în scoala cu 10 săli de clasă construită în 1980.
Şcoala este ACASĂ pentru sinistraţii din Dorohoi( GALERIE FOTO)
Acest lucru se datorează natalităţii foarte ridicate din localitate şi a numărului prea mare de copii. “Suntem satul cu cei mai mulţi şcolari din Suceava. Dacă în alte părţi sunt 450 de elevi pe comună, la noi sunt doar din sat. Avem în Primărie două săli de clasă, în care învaţă patru grupe de grădiniţă în schimburi.
Unii vin dimineaţa iar alţii după-amiaza. Ore se mai ţin şi în vechea şcoală aflată la 2 kilometri de centrul satului”, spune Toader Grădinaru, primarul satului Hârtop. În “Şcoala învăţătorului”, după cum o numesc localnicii, deoarece pe vremuri aici era casa dascălului dar şi sala de clasă în acelaşi timp, învaţă în jur de 50 de micuţi.
Clădirea este din chirpici, veche de 116 ani, ea a fost construită în 1894 şi reprezintă locul în care a învăţat tot satul. Şcoala are două săli mici de clasă, cu bănci vechi în care se îngrămădesc micuţii care vin la grădiniţă. “Pentru a rezolva această problemă am făcut demersuri pentru o şcoală nouă, am pus fundaţia şi aşteptăm să ne vină bani pentru a o termina. Aici vor fi două săli de grădiniţă şi săli pentru clasele I-V, restul vor învăţa în scoala cealaltă”, a adăugat primarul.
Părinţii însă nu se plâng, deoarece spun că au şcoala aproape, altfel micuţii lor ar trebui să facă naveta la cealaltă şcoală din sat, aflată şi la 3 kilometri distanţă. Noua şc