Deşi acesta este singurul domeniu din sistemul bugetar în care se vor face angajări, personalul medical preferă să muncească în străinătate.
Lista cu posturile libere la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati“ este interminabilă. Cel mai mare spital din judeţ are nevoie să angajeze urgent 89 de asistenţi medicali, 26 de medici, 53 de îngrijitori şi 34 de infirmiere. În plus, spitalul are secţii, cum ar fi cea de Oftalmologie, unde lucrează un singur medic specialist. „Vă pot spune că în acest moment ne descurcăm la limită cu personalul pe care îl avem angajat“, a declarat Ovidiu Mimor, directorul Spitalului „Mavromati“. În prezent, spitalul are 1.124 de angajaţi.
Şi Spitalul de Psihiatrie are un deficit de 50 de angajaţi, dintre care 10 asistenţi şi 12 medici. Cu toate acestea, personalul medical preferă să plece la muncă în străinătate, fapt susţinut chiar de directorul Spitalului de Psihiatrie.
Caută medici de câţiva ani
„Doar joi am primit opt cereri prin care angajaţii solicitau concediu fără plată pentru a pleca la muncă în străinătate. Evident, acolo sunt plătiţi mult mai bine ca la noi şi este dreptul lor să plece. De ani de zile nu găsim să angajăm un medic specialist în neurologie-pediatrie şi un medic la laborator“, a declarat doctorul Nicolae Vlad, directorul spitalului. Asistenţii sau medicii au oferte de muncă extrem de generoase în străinătate.
Spre exemplu, sunt disponibile prin Agenţia Eures 200 de posturi de asistenţi medicali în Malta. Se oferă un salariu de 25.000 de euro pe an, asta în timp ce pentru aceeaşi muncă, dar într-un spital din ţară, un asistent poate câştiga cel mult 4.000 de euro.
„În ţară, locul de muncă este nesigur“
Ionela Luchian este asistent medical şi se gândeşte să plece la muncă în străinătate. „În primul rând, în ţară locul de muncă este nesigur. În orice mom