Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
Cronicizarea unei sinuzite acute este determinata de modificari importante ale cavitatilor sinusale, datorita unor pusee repetate de infectie dentara, rinosinusala cu blocaj-obstructie nazala (deviatie de sept, hipertrofie de cornet etc.) sau de o fragilitate constitutionala a mucoasei respiratorii (rinita alergica, tulburari de metabolism si imunitate). Simptomatologia sinuzitei maxilare cronice se manifesta cu: rinoree purulenta (scurgeri anterioare sau posterioare in faringe), obstructie nazala (nas infundat), cefalee matinala, tuse seaca, scaderea mirosului, miros urat, halena fetida, iritatie faringiana si raguseala la trezirea din somn.
Strategia terapeutica a sinuzitei maxilare cronice se clasifica in tratament medical si tratament chirurgical. Tratamentul initial contine: decongestionante nazale topice, minimum 3-4 saptamani, antiinflamatoare, antialergice si imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical se va lua in discutie cand tratamentul medical corect efectuat a esuat dupa o perioada de trei luni, si urmareste imbunatatirea ventilatiei si drenajul sinusal. Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice arata astfel:
1. Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale, cu o solutie de apa calda sarata (o lingura de sare gema la un litru de apa), care se aspira pe nas si se elimina pe gura sau prin musaj (suflat).
2. Dupa lavaj, se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi, de 3 ori pe zi, dintr-o solutie preparata (reteta proprie).
3. Instilatiile nazale sunt urmate de 10 sedinte de aerosoli medicamentosi si inhalatii cu uleiuri volatile aromatice. Tratamentul se poate face la domiciliu sau in policlinica, cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia naturista cu "Ocnasept" spray (inhalatii si pulver