Veniturile din ce în ce mai mici sau chiar lipsa locurilor de muncă îi fac pe vrânceni să îşi înece amarul în alcool şi ţigări. În timp ce fac economii la mâncare sau la întreţinerea locuinţei, la vicii nu pot renunţa nici în ruptul capului, chiar dacă acestea îi costă mai bine de 400 de lei pe lună.
Sebastian Lupu, de 25 de ani, este dependent de ţigări de şapte ani şi deşi nu are un venit stabil, lucrând sezonier în construcţii, fumează zilnic chiar şi câte două pachete de ţigări.
„Am avut tentative de renunţare la fumat, dar niciodată nu am reuşit. Nu stau prea bine cu banii, mai ales că în construcţii doar vara lucrez zi de zi, dar prefer să îmi cumpăr mai rar haine noi şi să mănânc la părinţi decât să mă las de ţigări. La iarnă o să fie mai greu, când n-o să mai am de muncă, dar ca şi în anii trecuţi voi pleca la fratele meu în Italia", spune tânărul.
Creşterea consumului de alcool şi ţigări se resimte şi în încasările magazinelor, care astfel compensează vânzările scăzute la alimente.
„Dacă la preparatele din carne şi la fructe vânzările au scăzut chiar şi cu 25%, ţigările şi băutura sunt extrem de căutate, asta în condiţiile în care preţul unui pachet de ţigări a crescut cu aproximativ 50% din cauza accizelor şi a deprecierii leului", spune Ionel Coman, patronul unui magazin din centrul municipiului.
„Sunt mai puţini nervoşi"
Psihologul Lili Mihai este de părere că viciile sunt asociate cu uitarea de griji şi probleme.
„Cei care consumă ţigări şi alcool în exces au senzaţia că astfel trec mai uşor peste necazuri, sunt mai binedispuşi şi mai puţin nervoşi, însă toate acestea nu sunt decât nişte aparenţe", explică psihologul.