Au trecut deja 9 ani de cand aceasta data va ramane probabil in memoria colectiva ca fiind data in care inimaginabilul poate imbraca totusi forma realitatii.
Desigur, ca la orice eveniment de o asemenea anvergura, nu pentru toti aceasta tragedie a reprezentat acelasi lucru. Daca pentru o minte normala, ceea ce s-a intamplat atunci a reprezentat o tragedie, am cunoscut destui sustinatori ai teoriei conspiratiei, care inca din acea zi fatidica imprastiau alte zvonuri.
Pentru acest gen de pacienti in liberatate, intotdeauna lucrurile nu sunt ce par a fi. Am mai aflat de la ei in trecut ca Hitler traieste bine mersi pe o insula, ca Michael Jackson canta in continuare (probabil pe aceeasi insula), ca desigur printesa Diana a fost omorata de serviciile secrete, ca aselenizarea a fost doar o productie hollywoodiana etc.
Cui i-a folosit?
Dincolo de aceste aiureli insa, ramane intrebarea cui au folosit acele atentate. Intr-o celebra carte intitulata "Atentate care urmau sa schimbe lumea" autorul V.P. Borovicka, aducand numeroase exemple in acest sens, facea cu ani in urma o interesanta remarca in aceasta privinta: in cele mai multe cazuri, aceste atentate au adus un deserviciu cauzei pentru care au fost facute.
In ultima instanta, si evenimentele de la 11 septembrie 2001 nu stau diferit. Dincolo de reactia primitiva a celor care au chiuit de bucurie la lovitura data Americii, in care aproximativ 4.000 de oameni nevinovati au murit, pana la urma, povestea asta a dat posibilitatea Statelor Unite sa termine ce au lasat neterminat in timpul razboilui din Golf, respectiv rasturnarea Regimului lui Sadam Husein.
Desigur, asta a dat aripi amatorilor de scenarii, ca de altfel si vesnic neobositilor "aparatori ai drepturilor omului". Acestia sunt revoltati la culme atunci cand aud de abuzurile comise impotriva unor