Dobrogea este unul din cele mai incantatoare taramuri, locuita din antichitate, cu influente grecesti, turcesti si numai.
Insotiti de nori, dar si de cateva raze de soare, puteti descoperi taramul dobrogean de poveste usor, trecand neaparat si prin Cheile Dobrogei si Muntii Macin.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca in Romania sunt o multime de locuri de o frumusete ireala, despre care doar oamenii locului stiu ca exista si despre care alte cateva mii doar au citit.
Cum va povesteam si in articolul trecut, cetatile reprezinta o atractie in Dobrogea, si nu este de mirare odata ce zona gurilor Dunarii, prin posibilitatile sale comerciale, le-a atras atentia colonistilor care au intemeiat aici mai multe cetati-porturi. Printre cele mai importante dintre aceste cetati se numara Histria si Argamum.
Cetatea greco-romana Argamum (Orgame), aflata in apropiere de pitorescul sat Jurilovca, este scaldata de apele lacului Razim.
Argamum ar putea constitui datorita ineditului peisajului stancos si lacustru care o incadreaza, dar si din punct de vedere cultural, unul din punctele de atractie ale turismului dobrogean.
Argamum are cea mai veche atestare documentara de pe teritoriul Romaniei, fiindca Hecateu din Milet o pomeneste la sfarsitul secolului al VI lea: "Orgame - oras langa Istru".
Cetatea este cunoscuta sub numele de Argamum in epoca romana si localizata la Capul Dolosman de Vasile Parvan in 1916.
Cercetarile arheologice au scos la iveala zona locuita a cetatii si spatiul funerar - si a monumentelor aferente.
Au fost descoperite zidurile de incinta grec si romano-bizantin, patru bazilici paleocrestine, ateliere mestesugaresti, zone rezidentiale de epoca greaca, romana si romano-bizantina si o necropola tumulara greaca.
De