Meniurile tradiţionale cu sarmale şi fripturi încep să dispară de pe mesele petrecerilor din Reşiţa. Bucătarii cu experienţă din municipiul de pe Bârzava spun că în ciuda crizei economice oamenii cu bani tind să aleagă tot mai multe bucate sofisticate.
Astfel, pe masa invitaţilor la diferitele evenimente importante din viaţa reşiţenilor, sarmalele sunt înlocuite cu peşte sau piept de pui. „Există tendinţa de a respecta tradiţionalul, dar prezentarea preparatului este foarte importantă. De exemplu, carnea de pui poate fi asezonată cu legume condimentate cu cajun, iar acest preparat este ales cu succes pentru petreceri“, spune Giulian Paleologu, de 28 de ani, bucătar la unul dintre restaurantele reşiţene. Chiar şi somonul este una dintre preferinţele celor cu fiţe.
„Preparatele din somon sunt la mare căutare, mai ales că acest fel este unul uşor. Mesenii sunt încântaţi şi de sosurile cu aioli şi şofran. Totul depinde de viziunea pe care o are clientul asupra gastronomiei“, spune Iulian Chivu. Sonia Radu, de 19 de ani, se pregăteşte de pe acum pentru botezul fiicei sale Vanesa. Tânăra vrea o petrecere intimă şi cu un meniu ieşit din comun. „Ofertele sunt variate. Tind să optez pentru ceva mai sofisticat deoarece numărul invitaţilor este redus şi îmi doresc să plece cu o amintire frumoasă de la botezul celui de al doilea copil“, spune Sonia.
Fructe şi fântâni de ciocolată
Un meniu de fiţe poate costă în medie 200 de lei, în ideea că doar somonul cu spanac cremos costă 50 de lei porţia. La polul opus, meniul tradiţional cel mai scump poate ajunge la 150 de lei. Bătălia este pierdută şi pentru faptul că meniul mesenilor este completat cu buffet de fructe sau fântâni de ciocolată.
„Deserturile sofisticate sunt şi ele la mare căutare. Că este vorba despre sculturi în gheaţă sau fântâni cu ciocolată caldă, toate acestea sunt pe