Publicaţia de specialitate „Financial Times" (FT) a conceput un material despre reacţia Italiei şi a celor de pe scena politică şi guvernamentală din Peninsulă faţă de măsurile de expulzare aplicate de guvernul francez şi de migraţia a romilor români. De altfel, guvernul italian de centru-dreaptă este solidar cu cel francez în politica aplicată străinilor nomazi, în ciuda faptului că Parlamentul European (PE) a condamnat în mod expres măsurile de expulzare efecuate în Franţa.
Deşi PE a adoptat, săptămâna aceasta, o rezoluţie prin care critică politica imigraţiei susţinută de preşedintele Nicolas Sarkozy şi solicită Franţei „suspendarea imediată” a expulzărilor, Guvernul din Italia exercită presiuni pentru adoptarea unei legislaţii controversate care să permită expulzarea cetăţenilor nedoriţi din UE, pe fondul afluxului de ţigani români.
Citeşte şi:
Parlamentul European cere Franţei să "suspende imediat" expulzările romilor
Vizita oficialilor francezi la Bucureşti: Franţa solicită, România reacţionează
Italienii sunt cu ochii pe ţiganii expulzaţi din Franţa
Proiectul de decret, coordonat cu propuneri similare din partea Franţei, contravine atât poziţiei europarlamentarilor, cât şi directivei Uniunii Europene care stabileşte dreptul cetăţenilor europeni la libertate de mişcare şi la stabilirea reşedinţei în alte state membre. FT notează că această directivă UE nu oferă suficiente instrumente ţărilor pentru a-i expulza pe cei care încalcă condiţiile de şedere.
În acest context, ministrul italian de interne Roberto Maroni îşi va prezenta săptămâna viitoare propunerile în faţa Comisiei Europene, a cărei poziţie faţă de acţiunile întreprinse în Franţa a fost mai puţin vehementă comparativ cu cea a PE. De altfel,Parlamentul European "regretă răspunsul întârziat şi limitat al Comisiei Europene, în calitate de apărător al tratatelor co