Un puşti de 23 de ani şi-a luat lumea în cap şi s-a stabilit la Abuja. Tânărul îşi povesteşte experienţele din una dintre cele mai periculoase ţări.
Dan Gore are 23 de ani şi a plecat într-o aventură pe care mulţi o numesc nebunie. E din Brăila, a terminat ASE-ul şi lucrează în Nigeria la o companie de software.
A fost voluntar pentru o organizaţie studenţească, ce activează în peste o sută de ţări. A ales Nigeria din două motive: o ţară exotică şi o companie cu profil internaţional, dar cu identitate africană. E de şase luni la Abuja şi a găsit ce căuta. Câştigă cât un nigerian cu aceeaşi pregătire, diferenţa fiind că el trăieşte la standarde europene şi celălalt la cele africane. A plecat în cea mai bogată ţară a Africii, dar şi una dintre cele mai instabile.
Viaţa în Nigeria poate fi pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă. Poţi ajunge ginerele unui potentat local sau carne vie în mâinile răpitorilor. Principalele merite: eşti alb şi ai "carte".
Politicienii au case cu 40 de camere
"Nigeria e pentru avansaţi, Ghana de începători! Abuja sau Lagos au zeci de mii de expaţi. Au venit după experienţe în alte state africane. Nigeria e mai dură ca alte părţi ale Africii", povesteşte brăileano-nigerianul.
Diferenţa dintre bogaţi şi săraci şochează: "Politicienii şi afaceriştii corupţi au case uriaşe, cu 40-50 de camere. Ca în Pipera. Un parlamentar are un staff de o sută de inşi: paznici, şoferi, cameriste, croitori, bucătari etc. Săracii stau la câţiva zeci de metri, în cocioabe de lemn sau în colibe rotunde de chirpici, cu diametrul de trei metri. Ospitalitatea e invers pro por ţională faţă de mărimea casei. Un mango scade de la echivalentul a zece lei, în centru, la câţiva bani în periferii. 150 Naira, la un dolar. Bogaţii dau zece dolari pe patru role de hârtie igienică. Săracii, apa din găleată"