Dilema de astăzi readuce în discuţie unul dintre cele mai sensibile subiecte de pe agenda acestei săptămâni: legalizarea prostituţiei. Cel mai vehement oponent este Biserica Ortodoxă Română. Proiectul de lege al deputatului Silviu Prigoană privind înfiinţarea caselor de toleranţă întâmpină opoziţie, în primul rând, din partea Bisericii.
Tema legalizării prostituţiei a mai fost adusă pe agenda publică şi în trecut. În iunie 2003, opt senatori de la PSD, PRM şi UDMR au depus un proiect de act normativ intitulat „Lege privind regimul juridic al prostituţiei (Legea prostituţiei)".
Mai citeşte şi:
Prostituţia, aşa cum era pe vremea felinarelor roşii
Prigoană a depus la Parlament un proiect de lege pentru legalizarea prostituţiei. Vezi ce conţine
"Blocaj financiar" - Prostituatele din Galaţi datorează statului peste 30 de miliarde de lei vechi
Prostituatele bârlădene au datorii de miliarde/ Una dintre ele a adunat aproape 1.000 de amenzi numai în 2010
Printre ei s‑au aflat fostul preşedinte Ion Iliescu şi două femei, Fevronia Stoica (PSD) şi Vajda Borbála (UDMR). Subiectul a fost dezbătut mai mult în societate decât în Parlament. Iniţiatorii au retras proiectul de lege în aprilie 2004, după ce a fost respins de Comisia pentru egalitatea de şanse.
În urmă cu trei ani, reglementarea acestor servicii sexuale a intrat în atenţia Ministerului de Interne, dar a rămas la nivel de ciornă. De fiecare dată, discuţiile s-au învârtit în jurul a trei principii: moralitate, sănătate şi bani. Primul dintre ele a fost şi este principalul argument împotrivă al Bisericii.
Ultimele două susţin iniţiativele legiuitorilor, care spun că, odată legiferată prostituţia, „prestatoarele" de servicii sexuale vor intra într-un sistem de protecţie socială şi a sănătăţii, iar statul va câştiga bani la buget impozitând un astfel de