Dacă în ultimii doi ani, în luna septembrie, chiriile creşteau chiar şi cu peste 50%, anul acesta preţurile au scăzut cu 20% faţă de începutul verii. Criza şi oferta mare de pe piaţă i-au făcut pe proprietari să fie mai deschişi la negocieri. Sursa: Shutterstock
Septembrie e luna de foc a chiriilor. Se întorc studenţii şi elevii din vacanţă. Dacă până acum, proprietarii trăgeau tare de preţ în sus, anul acesta, din cauza crizei economice, n-au mai umflat chiriile.
"Poate mai există nişte creşteri în câteva cazuri, dar sunt foarte puţine. Sunt foarte multe oferte pe piaţă, şi de aceea au scăzut preţurile", e de părere analistul imobiliar Ion Zilişteanu.
Multe dintre anunţuri sunt făcute prin agenţiile imobiliare. De regulă, proprietarii cer o lună de chirie garanţie, pe care o primeşti înapoi la sfârşitul contractului, şi o lună plata în avans. La această sumă se adaugă şi comisionul agenţiei imobiliare, care, de regulă, e cam de 50% dintr-o lună de chirie. Mai exact, dacă găseşti o chirie de 200 de euro pe lună, prima dată trebuie să scoţi din buzunar cam 500 de euro.
Se poate negocia direct cu proprietarul
Am reuşit să găsim direct proprietarul şi am încercat să negociem cu el. Garsonieră, utilată modern, aproape de un mare centru comercial din zona Titan, sectorul 3. Preţ - 190 de euro.
"Metroul e cam la zece minute, iar prima staţie cam la cinci minute", i-am "atacat" noi oferta. În doar câteva minute de negociere am reuşit să mai scădem din chirie 170 de euro pe lună, 100 de euro garanţie şi renegociem după perioada de iarnă.
În Drumul Taberei, un proprietar cere pe un apartament cu două camere 250 de euro, nu vrea avans, dar cere o lună garanţie. "Ca să fiu sincer, nu pot să spun că am avut foarte mulţi care să întrebe, dar caut nişte oameni serioşi", ne-a spus proprietarul, care e