"Să nu crezi nici un cuvânt de-al meu doar pentru că ţi l-am spus eu. Fii prudent ca un negustor care cumpără aur: examinează cu mare atenţie marfa şi accept-o numai pe aceea care a trecut testul, dovedindu-se benefică pentru viaţa ta"
Buddha
Mintea noastră este ca o cafea neagră - amară şi foarte tare. Dorim să savurăm o cafea delicioasă? Atunci trebuie să amestecăm ingredientele corecte: puţin zahăr, un strop de lapte, o bucăţică de ciocolată şi mentă. Ce gust ar avea o cafea neagră dacă i-am pune lămâie? Aşa şi mintea. Ingredientul ei cel mai bun rămâne meditaţia. Dar meditaţia nu înseamnă nici relaxare şi nici să nu te gândeşti la nimic. Meditaţia este o familiarizare corectă cu o stare mentală corectă. Aceasta a fost pe scurt o definiţie tibetană a meditaţiei.
Pe malul dinspre nord al Lacului Geneva, la 800 metri altitudine, o clădire luminoasă, şi pe dinafară, şi pe dinăuntru, găzduieşte Centrul de Înalte Studii Tibetane din Mont Pelerin - Rabten Choeling. Aici m-am întâlnit pentru prima dată cu o legendă vie, un Venerabil Maestru budist din Bătrânul Tibet: Gonsar Tulku Rinpoche. A fost o experienţă surprinzătoare şi cu totul memorabilă.
De la început am fost intrigată mai ales de un singur aspect practic: cum arată, se poartă şi gândeşte un "reîncarnat" (tulku) prin transfer mental conştient? Ce îl deosebeşte de noi, ceilalţi?
ÎNCEPUTUL POVEŞTII
A fost odată ca niciodată, în timpul celui de al 7-lea Dalai Lama (1708-1757), un Venerabil Maestru pe numele lui Gonsar Rinpoche - primul, într-o serie de Maeştri din care eu l-am întâlnit la Mont Pelerin pe cel de al 5-lea (dacă povestea e adevărată).
Venerabilul Gonsar Rinpoche s-a născut la Shigatse - Tibet, în 1949, şi la vârsta de 3 ani a fost recunoscut chiar de Dalai Lama ca fiind a cincea reîncarnare a liniei de Maeştri Gonsar. A primit pri