In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acest moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.
Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.
Dupa stabilizarea frontului in Moldova, armata romana incepe sa se regrupeze si creeaza o linie de aparare de-a lungul teatrului de razboi.
Antanta sprijina puternic eforturile romanesti furnizand sute de piese de artilerie, mii de mitraliere si sute de mii de pusti. Mai mult, este trimisa si o misiune militara, formata din 1.600 de soldati francezi, sub conducerea generalului Mathias Berthelot.
Efectivele armatei romane ajung in aceasta perioada la aproape jumate de milion de oameni foarte bine instruiti si echipati avand in spate experienta campaniilor din 1916.
Batalia de la Marasti
S-a desfasurat intre 22 iulie si 1 august 1917 si a reprezentat un atac al armatei romane ce avea ca scop incercuirea si distrugerea Armatei a 9-a Germana printr-o ofensiva in zona bazinului Soveja si inca un atac in directia Siretului inferior la Namoloasa.
Desfasurarea luptelor
S-a inceput cu un puternic atac de artilerie la ora 12.00 pe data de 22 iulie si care a continuat timp de opt ore. Acesta a avut un rol important in slabirea apararii inamice si a creat 12 brese in randurile de sarma ghimpata.
In dimineata zilei de 24 incepe atacul infanteriei romane. Sub adapostul intunericului si mascati de relieful terenului, acestia asalteaza pozitiile inamice si au loc lupte la baioneta feroce intre soldatii germani si romani. Fortele germane se ret