Prostituţia este una dintre cele mai vechi meserii din lume, iar în România ar putea deveni legală, dacă un proiect de lege în acest sens va primi undă de verde de la aleşi. Însă, dincolo de avantajele material ale unei asemenea decizii, tema a deschis drumul către numeroase dezbateri.
Una dintre acestea este ''Cine este mai vinovat: clientul care apelează la serviciile prostituatei sau prostituata, pentru că oferă asemenea servicii?''
Psihologul Lena Rusti este de părere că răspunsul la această întrebare nu ar trebui să fie formulat în termeni de vinovăţie sau de cerere şi ofertă, ci de responsabilitate.
''Atât clientul, cât şi prostituata îşi asumă o responsabilitate'', spune psihologul.
De asemenea, Lena Rusti spune că fiecare prostituată reprezintă un caz aparte, care trebuie analizat ca atare.
''Putem spune că prostituata este o persoană fără moralitate, dar aşa ne-am duce în zona clişeelor. Sunt multe cazuri în care femeile au ales să se sacrifice astfel, pentru a-şi întreţine familia'', ne-a explicat Lena Rusti, care a adăugat că a întâlnit cazuri excepţionale de-a lungul experienţei sale profesionale.
În unul dintre acestea, o minoră s-a îndrăgostit de un tânăr, major, care s-a folosit de sentimentele fetei pentru a o manipula şi a o forţa să se prostitueze. Când tânăra a încercat să scape, el a început să o drogheze.
Într-un alt caz, un tânăr căsătorit de câţiva ani, a cărui soţie refuza de aproape 3 ani să aibă contact sexual, a considerat că, dacă apelează la serviciile unor prostituate, nu îşi înşală de fapt nevasta.
Alte motive pentru care bărbaţii apelează la prostituate sunt un nivel scăzut al stimei de sine şi al încrederii în capacităţile personale şi nevoia de a compensa agresivitatea.
Ce cred bărbaţii despre prostituţie:
Mihai, 41 de ani, este