Ne întâlnim peste tot cu ecologiştii, în presă, în viaţa de zi cu zi, şi este cazul, sau cel puţin ar fi, să le acordăm tot respectul care li se cuvine. La urma urmei, ei au ceva mai multă grijă de planeta noastră, de prezentul şi chiar de viitorul ei. Pe lângă realitate şi nonficţiune, preocuparea, uneori apropiată de obsesie, cu mediul înconjurător, a început să-şi facă loc, încetul cu încetul, şi în ficţiune. Un exemplu strălucit este primul român al pe drept celebrului Neal Stephenson, intitulat "Zodiac" şi devenit carte de căpătâi a unei întregi generaţii, dornică să păstreze echilibrul omului cu lumea înconjurătoare.
Despre acest echilibru fragil şi instabil ne vorbeşte Paul Greenberg în volumul intitulat "Patru peşti". Dacă vi se pare un titlu prea puţin promiţător, nu uitaţi că ecologiştii îşi rezervă entuziasmul pentru ceea ce ei numesc "megafauna carismatică". Exemple? Urşii şi lupii ameninţaţi cu dispariţia, mai ales urşii polari care au devenit ilustraţia preferată pentru mult frământata temă a încălzirii globale. De ce? Sunt animale impresionante, atrăgătoare, capabile să ne declanşeze empatia.
Peştii nu prea au haz. Ei nu îşi cresc puii în peisaje perfect fotogenice şi nu se prea pretează la interpretări antropomorfe. Pe scurt, peştii nu ne fac să ne demonstrăm umanitatea. Asta chiar dacă suntem tulburaţi din când în când de ştiri referitoare la pescuitul exagerat, la acidificarea apei oceanelor sau la nedoritul belşug de pungi de plastic (şi nu numai pungi) care ucid peştii şi mamiferele marine.
Nu ni se întâmplă să ne gândim în mod serios la aceste fiinţe care pot fi, şi deseori sunt, de-a dreptul uluitoare, demne de respect şi admiraţie. Paul Greenberg este un scriitor care iubeşte peştii. Pasiunea lui pentru aceste fiinţe îi transformă cartea dintr-un pomelnic al speciilor în pericol de d