Plecarea în masă a ţiganilor spre Occident este un fenomen care s-a mai repetat în istorie. Cauza: prăpastia care s-a adâncit în perioada modernă între o parte a minorităţii rrome şi majoritatea societăţii.
Situaţia ţiganilor plecaţi în Occident din România este subiect de discuţie la cele mai înalte niveluri. Franţa iniţiază repatrieri colective stârnind protestul organizaţiilor civice din toată lumea.
Mai citeşte şi:
România cere Franţei să nu mai dea bani ţiganilor pentru “repatriere voluntară”
Ţigan repatriat din Franţa: "Decât să muncesc aici pe gratis, mai bine fac acolo un ban cinstit din cerşit"
Miniştri francezi fac naveta la Bucureşti, cei doi preşedinţi Băsescu şi Sarkozy poartă discuţii telefonice şi stabilesc o întâlnire faţă în faţă pentru a soluţiona problema.
Opinia publică europeană şi politicienii se întreabă ce este cu aceşti ţigani cu care s-au pomenit pe străzile lor. Dr. Viorel Achim, istoric, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga", specialist în istoria acestei minorităţi pe teritoriul românesc, explică ce se întâmplă cu ţiganii, care sunt cauzele istorice şi la ce ne putem aştepta.
Ovidiu Nahoi: Domnule profesor, există o legătură strânsă între sclavia rromilor şi problemele actuale ale acestei etnii? Au fost totuşi 600 de ani de sclavie în ţările Române...
Viorel Achim: Într-adevăr, la noi, ţiganii au fost robi timp de 600 de ani. Sclavia nu a fost însă un fenomen caracteristic doar Ţărilor Române. În Evul Mediu existau sclavi şi în ţările vecine: Imperiul Bizantin, şi în Imperiul Otoman, şi în ţările slave de la sudul Dunării. Mai mult: sclavia la noi este mai veche decât sosirea ţiganilor. Se ştie despre robii tătari, de exemplu, care sunt mai vechi decât robii ţigani şi o perioadă au existat două categorii bine delimitate chiar din punct de vedere juri