Deşi, potrivit legii, emigrează doar persoanele perfect sănătoase, imigranţii ar trebui să ştie şi care este situaţia asigurărilor medicale oferite de statul canadian. Discriminarea care porneşte odată cu numele românesc, dificultatea de a găsi un job pe măsura experienţei profesionale şi recunoaşterea diplomelor şi monopolul ordinelor profesionale, în care se intră cu dificultate, sunt doar o parte dintre piedicile pe care românii care emigrează în Canada trebuie să le traverseze. Aceste aspecte sunt parte din viaţa celor care aleg să-ţi continue viaţa în Canada şi aduc o brumă de realitate în aşteptările legate de "visul canadian". Sursa: EPA
Evz.ro continuă astăzi studiul realizat de Hilda Hencz, "Destinul imigranţilor canadieni în presa scrisă şi electronică". Informaţiile prezentate au ca sursă datele din perioada 2004-2006, iar studiul a fost publicat în 2008. Citiţi duminica viitoare despre joburile care sunt accesibile proaspeţilor imigranţi în Canada.
Evz.ro lansează cititorilor provocarea de a descoperi împreună, la finalul acestui studiu, dacă poate fi Canada o destinaţie ideală pentru românii care vor să emigreze.
Citiţi şi: Episodul 1. Canada, cel mai bun loc din lume în care să trăieşti?Episodul 2. Bogaţii şi săracii Canadei. Unde se încadrează emigranţii români?Episodul 3. De ce aleg românii Canada pentru a emigra?
Din anul 2001, toate provinciile canadiene au introdus o măsură discriminatorie pentru imigranţii independenţi: au drept la asigurarea medicală publică abia după trei luni de la sosirea în Canada, cu excepţia cetăţenilor unor ţări precum Finlanda, Franţa, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia sau Suedia. Aceste state au acorduri încheiate cu Québecul pentru ca cetăţenii lor să se bucure imediat de asigurare.
Ce se ascunde în spatele visului canadian
Alte câteva categorii speciale sunt excep