Femeile sunt mai expuse bolilor gingivale din pricina modificărilor hormonale specifice. Neglijate, afecţiunile dentare pot fi punctul de plecare al unor grave probleme de sănătate, avertizează medicii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, marcată ieri.
Stilul de viaţă modern poate afecta dinţii, având ca efect nu numai producerea unor boli dentare, ci şi a unor afecţiuni precum cele cardiovasculare. Dantura este afectată în special de alimentaţia orientată spre produsele de tip fast-food, băuturi carbogazoase şi spre dulciuri, „cocktailuri" nocive pentru dantură.
„De cele mai multe ori, după o masă nu avem nici timpul, dar, cel mai important, nu avem la îndemână mijloacele pentru a obţine o igienă orală corespunzătoare. Cum este dificil să purtăm în permanenţă cu noi o periuţă de dinţi, cel mai uşor truc pentru igienizarea orală ar fi apa de gură şi aţa dentară pe care ar trebui să le avem la îndemână", spune medicul stomatolog cu competenţă în endodonţie Cristian Dumitriu de la Clinica Imperial Dent din Bucureşti.
În absenţa acestora, şi o simplă clătire a gurii cu apă plată poate reduce riscul de apariţie a cariilor. Însă, chiar şi respectând regulile de igienă dentară şi mergând regulat la controalele stomatologice preventive, putem avea probleme cu dinţii din cauza unor factori mai puţin ştiuţi.
Antihipertensivele dau senzaţia de gură uscată
Scăderea funcţiei glandelor salivare duce la instalarea xerostomiei, boală manifestată prin senzaţia de gură uscată. Această afecţiune poate fi dată de diverse boli, dar şi de unele medicamente, precum antihipertensivele, diureticele, descongestivele, antidepresivele şi antihistaminicele.
Fluxul scăzut de salivă favorizează acumularea de placă bacteriană şi cariile. În mod normal, saliva neutralizează acizii produşi de placă, protejând dinţii. Persoanele c