Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că oraşul pe care-l păstoreşte ar putea găzdui cea mai mare competiţie sportivă din lume. „Adevărul“ vă prezintă ce probleme ar avea de rezolvat municipalitatea în cazul unei candidaturi şi situaţia actuală a bazelor sportive din Bucureşti.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a aruncat o vorbă în timp ce vizita şantierul viitorului Stadion Naţional. „Am putea organiza şi Jocurile Olimpice din 2020", a spus edilul. Există vreun sâmbure de realitate sau e doar o nouă „autostradă suspendată" a edilului Bucureştiului? „Adevărul" încearcă să răspundă la această întrebare analizând în detaliu situaţia actuală a infrastructurii necesare unei eventuale candidaturi. Asta în cazul în care vom fi lăsaţi să candidăm, pentru că aici CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) e atât de strict încât nu ţine cont nici măcar de principiul olimpic, „important e să participi, nu să câştigi".
Forul conducător şi-a luat toate măsurile de siguranţă pentru ca desfăşurarea Jocurilor la standardele actuale să nu fie periclitată în niciun fel. Şi cum, teoretic, orice localitate din lume ar putea să candideze la organizarea JO, de vară sau de iarnă, pentru a se diminua numărul pretendenţilor fără acoperire s-au stabilit criterii clare ce trebuie îndeplinite pentru aceasta.
Opinia publică trebuie să fie de acord
În momentul în care un oraş îşi anunţă, în mod oficial, intenţia de a fi gazdă a respectivei competiţii - aceasta se produce cu circa zece ani înainte de ediţia vizată -, edilii acestuia primesc un chestionar la care sunt obligaţi să răspundă. Acesta cuprinde nouă capitole şi are ca scop să convingă forul olimpic că pretendentul are intenţii dintre cele mai serioase.
Capitolul doi, de pildă, vizează sprijinul guvernamental, chestiuniile juridice şi opinia publică. Cum o asemenea întreprindere nu poate cădea