Daca ar fi sa ne ghidam dupa scrierile lui Homer, maslinul creste pe pamantul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. Maslinul - simbol al pacii si intelepciunii - si-a daruit dintotdeauna frunzele pentru ca din ele sa-si faca lauri marii campioni din intrecerile sportive, iar uleiul fructului - aliment si medicament - a uns de-a lungul istoriei cele mai nobile capete.
Uleiul de masline consumat regulat reduce riscul imbolnavirilor de inima, reechilibreaza colesterolul si scade tensiunea hipertensivilor.
Am inceput cu aceasta deoarece o cunostinta draga mie a aflat, dupa efectuarea unor analize medicale, ca raul care o chinuia de un timp se datora colesterolului marit si tensiunii crescute mult peste limitele admise.
I-am spus ce stiu despre uleiul de masline, i-am imprumutat chiar si o carte la tema, scrisa de un medic. Restul a fost alegerea dumneaei. Oricum, astazi se simte bine si uleiul de masline nu-i lipseste niciodata din meniu.
Folosit in alimentatie, uleiul de masline adauga gust si sanatate retetelor culinare. Este bogat in vitamina A si E, vitamine care au o actiune benefica asupra pielii si nu numai.
O cataplasma cu masline negre, zdrobite, pusa pe un abces sau furuncul, calmeaza durerile si ajuta la eliminarea puroiului. Prevenirea infectiei se face folosind bitter suedez si stergand des locul afectat cu ceai de galbenele in care s-a stors putina zeama de lamaie.
O lingura de ulei de masline luata seara, inainte de culcare, sau dimineata, pe nemancate, ajuta persoanele care sufera de constipatie.
Inainte de a folosi uleiul de masline pentru uz extern, acesta se sterilizeaza. Sticluta cu ulei, bine astupata cu un dop potrivit, se pune la fiert, la foc mic, intr-un vas cu apa. Poate fi lasata sa fiarba si cateva ore ca nu se intampla nimic. Dupa racire, eu adaug intotdeauna