Anul trecut, 680 de români s-au tratat în afara ţării cu bani de la Casa Naţională de Asigurări. Cele mai multe solicitări vin din partea persoanelor cu afecţiuni oncologice, hematologice, cardiovasculare şi cu insuficienţă renală cronică.
Foarte mulţi români cu afecţiuni grave, cum este cancerul, se gândesc, chiar înainte de a afla dacă pot fi trataţi în ţară, cum pot beneficia de tratamente în străinătate. Mulţi dintre ei şi ajung în alte ţări pentru anumite intervenţii sau tratamente care se pot efectua cu succes şi la noi. Aşa se face că, de exemplu, aproximativ 30 la sută din pacienţii Centrului Medical Anadolu din Turcia sunt români.
„Unul dintre motivele pentru care românii fac tot posibilul pentru a beneficia de tratamente în străinătate este lipsa de încredere în sistemul sanitar românesc", spune Cristina Călinoiu, şeful Biroului de Relaţii Publice al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Este nevoie de formularul E112
Există totuşi situaţii în care unele terapii şi intervenţii care sunt încadrate în schemele româneşti de tratament, din anumite motive, nu pot fi realizate în ţară. În aceste condiţii, pentru a se putea trata gratuit în străinătate, bolnavii pot solicita formularul E112 de la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin.
„Una dintre condiţiile pentru a putea beneficia de E112 este ca unităţile sanitare solicitate să se afle în spaţiul european. Cea de-a doua condiţie foarte importantă este ca serviciile cerute să se numere printre cele cuprinse în pachetul de care beneficiază persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, dar, ţinând cont de starea de sănătate şi de evoluţia probabilă a bolii, să nu poată fi acordate în timp util în niciuna dintre unităţile sanitare din ţara noastră", explică Cristina Călinoiu.
Ajutor din partea Ministerului Sănătăţii