Patruzeci de echipe din ţară şi străinătate se întrec în gătit la Polus Center. Piesa de rezistenţă este o încercare de intrare în Cartea Recordurilor Preparate culinare din Roma antică, gulaş după o reţetă din 1890 sau un batal gătit la proţap le vor face cu ochii clujenilor care vor ajunge azi în parcarea centrului comercial din Floreşti.
Zeci de grătare, ceaune şi plite au invadat încă de azi-dimineaţă parcarea centrului comercial Polus, cu ocazia etapei din Cluj a Campionatului Internaţional de Gătit. Competiţia a aliniat la start 40 de echipe venite din toată Europa.
Cei mai buni maeştri bucătari din Israel, Grecia, Italia, Austria, Finlanda, Ungaria şi România vor încerca să demonstreze în faţa unui juriu că au cel mai arătos stand, cea mai îngrijită ţinută, dar şi cele mai estetice şi gustoase preparate culinare.
Aceştia au început să-şi prepare ingredientele pentru reţetele pe care şi le-au propus să le gătească în jurul orei 9.00, iar trei ore mai târziu şi-au făcut apariţia printre standuri şi membrii juriului, format din nume importante ale scenei culinare internaţionale, precum Sandu Nagy sau Cornelia Ghişoi, „lady chef a României“.
40 de soldaţi romani vor servi masa
Printre cele mai populare standuri este cel al echipei „Nişte ţărani“ din Sălaj, care pregătesc 13 reţete culinare din Roma antică.
„Soldaţii mâncau foarte bine. Ei sunt la instrucţie acum şi-i vom aştepta cu 13 feluri de mâncare. Din aceste preparate putem sătura cam 40 de soldaţi“, a declarat Mircea Groza, şeful echipei de bucătari, îmbrăcaţi în costume romane.
Printre bunătăţile cu care sălăjeanul doreşte să-i uimească pe juraţi se numără supă de raţă Apicius, botezată după cel mai mare bucătar roman, Marcus Gavius Apicius, tocană din creste de cocoş şi fudulii, jambon umplut cu smochine şi curmale, gâscă în sos rece, raţă cu sfeclă şi pâin