Arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu a starnit valuri de patima, nemultumire, frustrare si nervozitate pe ecranele a doua dintre televiziunile de stiri. Rand pe rand, si-au dat cu presupusul despre oportunitatea acestei masuri o multime de jurnalisti, oameni de afaceri, politicieni si analisti mai mult sau mai putin priceputi in domeniul justitiei, dar apropiati omului de afaceri.
Opiniile au fost, in marea lor majoritate, foarte vehemente, iar argumentele mai mult de natura sa starneasca simpatia fata de cel ajuns in spatele gratiilor decat sa limpezeasca lucrurile. Adrian Paunescu a vorbit despre inteligenta si harul lui SOV, iar avocata Paula Iacob si-a exprimat stupefactia fata de arestarea lui, dat fiind ca, dupa cum a explicat ea insasi, omul de afaceri nu a violat, nu a ucis si nu a jefuit.
In conditiile in care, in ultimii ani au fost numeroase scandalurile mediatice in care diverse personalitati au fost arestate preventiv, uneori noaptea, sub diverse acuzatii, fara ca in mass-media sa se explice foarte clar pe ce s-au intemeiat aceste decizii, am cerut lui Cristi Danilet, judecator la Oradea si presedinte al organizatiei SoJust, cateva explicatii menite sa ii lamureasca pe simplii cetateni si sa ii fereasca de eventualele manipulari.
Cazuri si cazuri
Acuzat de infractiunea de lipsire de libertate, in aprilie 2009, Gigi Becali a stat doua saptamani in arest preventiv si a iesit dupa recurs, in uralele simpatizantilor. Considerat de unii o victima a justitiei, Becali a castigat simpatia multor alegatori, care l-au votat apoi europarlamentar.
Acuzat de santaj, in iunie 2010 patronul OTV Dan Diaconescu a fost arestat preventiv, dar eliberat dupa 4 zile, in urma recursului. Jurnalistului i s-a interzis in mod explicit sa discute despre cazul sau in mass-media.
Pe 29 august, asistenta Florentina Ca