Pereţi scorojiţi, toalete insalubre şi săli de clasă mizerabile. Aşa îşi aşteaptă mai multe instituţii de învăţământ din ţară elevii în prima zi de şcoală. Directorii ridică din umeri şi spun că nu ştiu a cui e vina pentru WC-urile improvizate în curtea şcolii sau că, la iarnă, elevii vor tremura în clase.
Caraş-Severin: aşa arată WC-ul elevilor
40 de copii din Domaşnea, Caraş-Severin, sunt nevoiţi să înveţe în aceeaşi clasă, improvizată într-o casă veche de 100 de ani, care nu are apă, iar toaleta e printre buruienile din curtea clădirii. Elevii, obligaţi să suporte toate acestea ca să nu facă naveta în fiecare zi pentru a merge în comuna învecinată la şcoală, se spală pe mâini într-un jgheab din ciment din care, uneori, se mai adapă şi animalele.
↑ În această şcoală învaţă cei 40 de copii din localitatea Domaşnea, Caraş-Severin. Deşi are 100 de ani, clădirea n-a fost niciodată consolidată
Maramureş: copiii învaţă în grajd
Un grajd din localitatea Repedea, Maramureş, a fost transformat, acum ceva timp, în şcoală pentru 190 de copii din comună. Clădirea, veche de peste 60 de ani, n-a fost niciodată reabilitată. Geamurile sunt sparte, tencuiala lasă se se vadă cărămizile roşii, grupurile sanitare sunt pline de păianjeni şi de mucegai, iar încălzirea se face cu sobă pe lemne.
Galaţi: clase în şantier
Cu doar două zile înainte de începerea noului an şcolar, la Şcoala nr. 26 din Galaţi încă se dădea un strat de var, iar băncile erau adunate în mijlocul holurilor. Treaba, începută din luna iulie, n-a fost nici acum terminată, dar, chiar şi aşa, elevii vor fi primiţi mâine în bănci.
Timiş: cade tencuiala
150 de elevi învaţă în şcoala din Carani, Timiş, care nu a mai primit autorizaţie sanitară din 2001. Alexandra Ulici (14 ani), elevă în clasa a VIII-a, spune că preferă să nu meargă