NASA lanseaza o retea de sateliti ce vor monitoriza in permanenta Pamantul, in incercarea de a preveni dezastrele naturale si urmarile lor tragice asupra vietii oamenilor.
Agentia spatiala americana va folosi o retea sofisticata de sateliti, alaturi de alte instrumente performante, pentru a supraveghea toate modificarile care se produc pe planeta noastra, in urma cutremurelor, eruptiilor vulcanice si alunecarilor de pamant, potrivit Discovery.com.
Un satelit va observa cu ajutorul radarului semnele care indica dezastre iminente. Acest proces se va realiza prin observarea cu mare precizie a micilor deformari care apar la suprafata pamantului de-a lungul timpului. Oamenii de stiinta spera sa ii poata preveni din timp pe oameni, astfel incat ei sa plece din zonele afectate.
Vulcanii, de exemplu, se umfla asemenea unor baloane atunci cand presiunea in interiorul lor creste, afirma John LaBrecque, unul dintre responsabilii acestui proiect. "Prin folosirea radarului, speram sa anticipam tensiunea care se acumuleaza in vulcani si sa emitem avertizari in legatura cu pericolul iminent", a mai declarat cercetatorul.
Va fi urmarita, de asemenea, deplasarea Pamantului de-a lungul unei perioade de timp, aceasta putand fi observata cu mare precizie, chiar si atunci cand e vorba de doar cativa milimetri. In cazul vulcanilor, oamenii de stiinta spun ca vor putea afla chiar si ziua in care ei vor erupe.
Monitorizarea schimbarilor climatice
Un alt satelit al acestui proiect va fi echipat cu un dispozitiv special numit LIDAR, care va sonda Pamantul prin emiterea unei raze laser si va masura perioada de timp necesara acestui fascicul pentru a se intoarce la sursa care l-a emis.
Aceasta tehnica este utila pentru masurarea densitatii padurilor. Noua tehnologie va ajuta si la determinarea modalitatii in care