Sa ai o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta. Ai grija insa! Unele iti pot face foarte rau.
Iata cateva alimente care te pot imbolnavi, potrivit cookinglight.com.
1. Semintele si samburii
Acestea (in special samburii de caise) contin o substanta numita amigdalina, cunoscuta si ca vitamina B17, care are proprietati benefice in cantitati mici. Ingerata insa in doze foarte mari, poate provoca reactii destul de grave. Acest lucru este insa, din fericire, foarte greu de intamplat.
2. Cartofii incoltiti
Daca sunt expusi la prea multa lumina, cartofii incep sa incolteasca si sa isi schimbe culoarea in verde. In aceasta situatie ei produc o substanta numita solanina, care este toxica. Pentru a evita efectele negative ale acesteia trebuie inlaturate toate portiunile inverzite si incoltite. Partea galbena din cartof care ramane este sigura pentru consum.
3. Boabele de fasole rosie
Daca sunt consumate in stare cruda, acestea contin o toxina naturala numita lectina. Chiar si doar 4-5 boabe din acest tip de fasole pot provoca simptome ca greata, varsaturi si dureri de stomac. Indicat este ca, inainte sa fie fierte, boabele sa fie tinute si in apa cel putin cinci ore.
4. Frunzele de rubarba
Acestea sunt extrem de periculoase (in supermarketuri rubarba nici nu se vinde cu frunze) deoarece contin o substanta denumita acid oxalic. Aceasta poate ataca rinichii atat de puternic incat este posibila chiar survenirea mortii.
5. Ciupercile salbatice
Faptul ca acestea pot provoca intoxicatii grave este destul de cunoscut si, cu toate acestea, apar destule cazuri de imbolnaviri in urma consumului de ciuperci salbatice. Asta deoarece, cu cateva exceptii, este foarte dificil