Piaţa de PR din România este una tot mai latentă, afectată de situaţia economică dificilă ca orice alt sector din ţară, în care victimele nu sunt doar consultanţii care au rămas şomerii, dar şi companiile de profil care se chinuie să supravieţuiască. Ce-i mai grav este că nimeni nu poate spune cu exactitate ce va fi în perioada imediat următoare pentru a lua măsuri de protecţie. Acestea şi alte aspecte ale pieţei de Public Relations din România au fost discutate de Curierul Naţional cu Mihaela Apetrei, Senior Manager Headline.
- Cum aţi putea să descrieţi piaţa de PR din România în 2010?
- Piaţa de PR din 2010 nu poate fi diferită de situaţia generală din ţară. Lucrurile merg greu, companiile îşi conservă resursele pentru urgenţe sau, pur şi simplu, preferă să facă rezerve pentru un viitor incert. Dacă ar trebui să folosesc un singur cuvânt, aş spune că piaţa este înspăimântată, toată lumea s-a retras într-un fel de hibernare a investiţiilor - şi, în acest context, robinetul pentru promovare şi-a redus substanţial debitul.
- Cum estimaţi că va fi 2011 pentru această piaţă?
- Este aproape imposibil să facem previziuni de orice fel în actualul context economic, în care regulile se schimbă de la o zi la alta. Orice bugetare ai fi prevăzut, orice investiţie ai vrea să faci în PR şi marketing, este foarte posibil ca socotelile şi planificările să-ţi fie complet date peste cap de prevederile legislative contradictorii, într-o permanentă schimbare. Speranţa noastră este ca mediul economic să se stabilizeze, astfel încât atât clienţii actuali, cât şi cei potenţiali să poată face bugetări realiste şi rezonabile, în care să intre şi să se menţină cheltuielile de promovare.
- Influenţează mărimea bugetului alocat calitatea campaniilor de PR?
- Desigur, de undeva trebuie să tai. De obicei, costurile pentru realizarea de materiale, î