Persoanele de peste 55 de ani care consumă o bere pe zi au un risc mai scăzut de morbiditate, în comparaţie cu cele care consumă excesiv alcool sau cele care nu includ băuturile fermentate în dieta zilnică.
Această este concluzia unui studiu recent semnat de Universitatea din Texas, cercetare la care au participat 1.824 de adulţi cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani. Aceştia au fost împărţiţi în patru grupe - non consumatori de alcool, consumatori ocazionali, moderaţi şi cei care consumă frecvent cantităţi mai mari.
Participanţii la studiu au fost chestionaţi zilnic despre cantitatea de alcool ingerată, despre problemele medicale curente, precum şi despre comportamentul lor social. S-a observat astfel că persoanele care nu consumau deloc alcool erau predispuse mai mult la probleme de sănătate precum obezitatea şi depresia. Pe de altă parte, cei care consumau alcool în mod abuziv, au mai subliniat cercetătorii americani, au întâmpinat situaţii dificile precum interferarea în mod negativ cu medicamentele din prescripţia medicală pentru un stil de viaţă echilibrat.
Adulţii care au consumat zilnic băuturi fermentate, cum ar fi berea, în cantităţi moderate şi în cadrul unui regim alimentar echilibart, au avut o stare generală bună de sănătate, ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă că aceştia au un risc de morbiditate mai scăzut.
„Bătrânii care preferă băuturile alcoolice ar trebui întotdeauna să ţină cont de moderaţie", a avertizat profesorul Holahan, care a făcut parte din grupul de cercetători, adăugând că „non consumatorii de alcool nu ar trebui să se apuce de băut pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, precum nici femeile însărcinate sau persoanele care au interdicţii la alcool din motive medicale".
Persoanele de peste 55 de ani care consumă o bere pe zi au un risc mai scăzut de morbiditate, în comparaţie cu cele ca