În Turcia, unde a avut loc duminică un referendum de revizuire a Constituţiei, în jur de 60 la sută din electorat a votat în favoarea acestei modificări. În felul acesta actualul regim islamist moderat va avea mai multă putere faţă de opoziţia laică şi faţă de armată remarcă într-o analiză Matei Vişniec (audio). Premierul Recep Tayyp Erdogan iese întărit din punct de vedere politic în urma acestui referendum şi într-o poziţie excelentă pentru legislativele din vara anului viitor.
În Turcia, unde a avut loc duminică un referendum de revizuire a Constituţiei, în jur de 60 la sută din electorat a votat în favoarea acestei modificări. În felul acesta actualul regim islamist moderat va avea mai multă putere faţă de opoziţia laică şi faţă de armată. O analiză de Matei Vişniec (audio).
Cînd poporul îşi exprimă voinţa, nimic nu e de făcut, chiar dacă unele voci consideră că voinţa poporului nu încarnează întotdeauna sensul progresului. Din punctul de vedere al partidului la putere, cele 26 de amendamente la actuala constituţie ar reprezenta un plus de democraţie si un atuu suplimentar pentru Turcia pe calea integrării europene.
De altfel, Uniunea Europeană a salutat organizarea acestui referendum, considerînd că respectivele modificări reprezintă un pas "în direcţia cea bună". Opoziţia din Turcia consideră însă că reforma ameninţă independenţa justiţiei si repune în cauză separarea puterilor în stat.
O primă consecinţă a modificării Constituţiei va fi limitarea prerogativele justitiei militare, într-un moment cînd zeci de ofiţeri sunt anchetati pentru complot împotriva regimului. Dacà turcii au aprobat aceastà reformà, motivul este legat si de obsesia care existà în aceastà tarà în legàturà cu capacitatea armatei de a organiza în orice moment o loviturà de stat.
Ori, aceastà marjà de manevrà a militarilor, de a interveni si modifica peisajul pol