Aproape 600 de proiecte au fost depuse pentru apicultură
Peste 2.700 de fermieri care au sub 40 de ani au primit deja până la 25.000 de euro de la Uniunea Europeană pentru crearea de noi businessuri agricole. Dintre aceştia, aproape un sfert au ales să investească în apicultură.
Măsura prin care tinerii fermieri primesc maximum 25.000 de euro, în funcţie de proiectul depus, a fost lansată în 2008 pentru a-i determina pe tineri să se întoarcă la sat, dar potrivit unui sondaj al ZF, doar trei din zece au pornit o afacere de la zero în agricultură, restul, antreprenori care au deja afaceri în agricultură în zonele rurale, preferând să îşi extindă businessul sau să îl modernizeze.
600 de proiecte depuse
Aproape 600 de proiecte au fost depuse pentru apicultură, restul fondurilor fiind atrase pentru horticultură, zootehnie, achiziţie de terenuri agricole sau utilaje, dar şi pentru plantaţii de trandafiri sau plante exotice.
"S-a conturat, într-adevăr din partea solicitanţilor, o opţiune către apicultură. Este un domeniu cunoscut, iar un business cu stupi se poate realiza cu o investiţie minimă. Fiecare tânăr a prezentat un plan de dezvoltare pe baza căruia i s-a acordat finanţarea, plan care este verificat periodic de către experţii APDRP", a declarat Mihai Gavril Vădan, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
APDRP administrează fondurile totale de peste 8 miliarde de euro puse la bătaie de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea agriculturii româneşti.
Metoda de obţinere a banilor presupune ca, în interval de trei ani, 30% din suma totală atrasă de către agricultură să fie investită în produsele sau serviciile anunţate de aceasta în proiect.
Cristian Stancu, 34 de ani, s-a întors în luna iunie din Spania, unde locuieşte de peste 10 ani, pentru a investi într-o afacere cu stupi în jude