Cercetătorii de la Ruhr-Universitaet-Bochum, Germania, susțin că o proteină din sângele peștilor determină moleculele de apă să râmână fluide și să nu înghețe. Nu e vorba de nicio legătură care se formează între această proteină și apă ci numai de prezența ei.
Cercetătorii de la Ruhr-Universitaet-Bochum, Germania, susțin că o proteină din sângele peștilor determină moleculele de apă să râmână fluide și să nu înghețe. Nu e vorba de nicio legătură care se formează între această proteină și apă ci numai de prezența ei. De aceea peștii care înoată în apele din Oceanul Arctic nu îngheață.
O temperatură de - 1,80C ar trebui să fie suficientă pentru a îngheța orice pește. Asta pentru că sângele lor îngheață la - 0,9 grade Celsius. Cu 50 de ani în urmă s-au descoperit în sângele unor pești din Antarctica niște proteine care au proprietăți anti-îngheț. Modul în care funcționează a rămas însă necunoscut.
Pentru a evidenția mecanismul, cercetătorii de la Bochum au folosit o tehnică spectroscopică specială. Asta pentru că radiația terahertz ajută la înregistrarea mișcării colective a moleculelor de apă și a proteinelor. Astfel, experții arată că simpla prezență a proteinelor determină moleculele de apă să aibă o mișcare mult mai ordonată. Coreografic vorbind, dansul zvăpăiat devine menuet, după cum susține unul dintre cercetători.
Lucrarea intitulată "Antifreeze glycoprotein activity correlates with long-range protein-water dynamics" a fost publicată în Journal of the American Chemical Society.
Sursa: Stiinta.info
Comentarii (0) Scrie comentariu (va rugam aveti rabdare pana acesta va fi moderat)
Nume
Comentariumicsoreaza | mareste
Am citit si accept Regulile pentru postarea comentariilor.
Adauga comentariu
Va rugam activati JavaScript pentru a posta un comen