Curburile anormale, de tipul scoliozelor şi cifozelor, pot fi corectate prin gimnastică medicală dacă scheletul se află încă în creştere. Îmbunătăţirea posturii, purtarea unui corset, tonifierea musculară prin gimnastică, dar şi intervenţiile chirurgicale pot fi soluţii terapeutice.
Dacă nu sunt tratate la timp, deviaţiile coloanei vertebrale se pot agrava şi pot conduce la apariţia durerilor de spate. Prin urmare, este bine ca aceste afecţiuni să fie diagnosticate în copilărie, în perioada de creştere a scheletului, când pot fi corectate prin gimnastică. În acest fel se reduce din impactul negativ din punct de vedere estetic („cocoaşa" şi „umerii inegali"), dar se atenuează şi durerea ce apare ca urmare a acestor afecţiuni.
Indicaţii în caz de cifoze
Este denumită în termeni populari „cocoaşă" şi este o deviaţie a coloanei vertebrale care poate apărea la orice vârstă. În afară de durere şi de tensiune la nivelul spatelui, cifoza poate crea şi alte probleme de sănătate.
„Cifoza senilă (care apare la persoanele în vârstă) poate determina sau agrava tulburări şi boli cardio-respiratorii. În cazul preşcolarilor, şcolarilor şi adulţilor tineri, care lucrează la birou, cifoza diminuează capacitatea de efort prin limitarea amplitudinii cutiei toracice", explică Şerban Indrei, kinetoterapeut principal la Secţia de Fizioterapie şi Recuperare medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila".
Eficientă pentru a corecta cifozele şi pentru a elimina durerile şi tensiunile resimţite din cauza acestei afecţiuni este kinetoterapia, adică gimnastica medicală realizată sub îndrumarea unui specialist. Potrivit specialistului Şerban Indrei, în cazul cifozelor, în programul de kinetoterapie este necesar să se pună accentul pe exerciţiile de respiraţie, prevenindu-se în acest fel riscul de apariţie a u