Cu salariile tăiate şi ameninţaţi cu disponibilizările, românii au mai puţin timp şi mai puţini bani pentru concedii. Din acest motiv, operatorii se gândesc să renunţe la unele curse charter. Sursa: REUTERS
Anumite curse charter ar putea fi scoase definitiv din ofertele operatorilor de turism anul viitor, spun consultanţii din domeniu. Este vorba despre de stinaţii de nişă, cum sunt Malta şi Tunisia, care au înregistrat în 2010 scăderi de până la 70-80% comparativ cu 2008.
Aceasta este una dintre consecinţele crizei. Românii merg într-un singur concediu şi cheltuiesc cât mai puţini bani, susţin specialiştii din domeniu.
Românii au devenitstrânşi la pungă în concediu
Dacă anii trecuţi românii erau doriţi în toate destinaţiile, pentru că erau "largi la pungă", din 2009 lucurile au început să se schimbe. "Bugetul mediu de vacanţă e cu circa 20% mai mic faţă de 2009, în timp ce banii de cheltuială s-au redus şi mai drastic, cu 40 până la 65%", spune consultantul besttourism. ro, Ciprian Enea.
Mai exact, o familie are acum la dispoziţie circa 300-400 de euro, în cazul în care pachetul este cu demipensiune, şi se rezumă chiar la 200 de euro, în regimul all inclusive. Potrivit lui Enea, bugetul mediu al unei familii pentru pachetul de vacanţă nu mai depăşeşte 1.000-1.200 de euro pentru o familie.
"În 2010, turiştii au investit aproximativ 400-500 de euro pentru un pachet turistic, mai puţin decât în 2009", spune Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.
Specialiştii sunt de părere că trendul s-ar putea menţine şi anul viitor. Vara care tocmai a trecut au fost mai puţini turişti pe toate destinaţiile. "Sunt scăderi între 15 şi 40%, în funcţie de zonă", spune Ciprian Enea. Vârfuri de lance au rămas Turcia, Bulgaria şi Grecia, afectată de mişcările de stradă. În schimb, zonele de nişă, preferate p