Suceveanul Dumitru Crasi a plătit 6.000 de lei pentru centrala termică proprie, bani pe care i-a strâns cu greu în ani de zile. Sute de suceveni au ales să renunţe la sistemul centralizat, după ce guvernanţii au anunţat că taie subvenţia la căldură.
Peste 500 de suceveni au depus de la începutul anului cereri pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire de teamă că nu vor reuşi să-şi plătească facturile la iarnă. Majoritatea dintre ei au luat decizia imediat după ce reprezentanţii Guvernului au anunţat că subvenţiile pentru încălzire vor fi eliminate din acest sezon rece. Astfel, sute de pensionari suceveni au ales să se împrumute la Casa de Ajutor Reciproc pentru a-şi putea monta centrale de apartament. Alţii spun că au cheltuit pe sistemul termic individual economiile puse deoparte în ani de zile.
„Ei ar fi în stare să ne pună să plătim şi energia solară. Eu am plătit 6.000 lei ca să-mi pun centrală. Am cheltuit toţi banii pe care-i aveam strânşi şi plătesc mai mult decât dacă aş fi la Termica, dar nu stau în frig. Nu-mi pare rău. Închid sau deschid când vreau căldura, dar nu o să le plătesc niciun leu în plus“, a spus revoltat Dumitru Crasi, pensionar. Cei care au rămas de nevoie la Termica spun că se roagă ca subvenţiile să nu fie totuşi eliminate. „Am depus cerere să mă debranşez măcar la o cameră, dar nu mi-au aprobat-o. Sper că o să ne dea subvenţii şi anul ăsta pentru că nu ştiu ce o să fac cu o pensie de 600 de lei“, a spus suceveanul Vasile Pancescu.
Cei care au reuşit să-şi monteze centrale termice sunt revoltaţi că trebuie oricum să plătească la Termica pentru căldura consumată de vecini, conform unei hotărâri a Consiliului Local Suceava.
Nu se elimină subvenţiile
Edilii spun că cei racordaţi la sistemul centralizat au parte de un serviciu rentabil şi că preţul gigacaloriei va suferi o maj