A participat la zeci de concursuri şi festivaluri , iar cântecul popular autentic şi vocea sa de excepţie au ajutat-o să ocupe întotdeauna locul I.
La numai 16 ani, Luciana Ene are în palmares numeroase premii obţinute la concursurile naţionale de interpretare folclorică. Adolescenta a copilărit până la vârsta de patru ani la Baia de Fier, iar apoi familia sa a fost strămutată în comuna Băleşti, unde a urmat clasele primare şi gimnaziul. Pasiunea pentru cântecul popular a descoperit-o la vârsta de 11 ani, după ce cochetase un timp cu muzica uşoară. „Fredonam prin casă piesele interpreţilor de muzică uşoară de la acea vreme, iar la vârsta de 11 ani m-am înscris, mai mult la insistenţele unei vecine, la Grupul Folcloric de la Căminul Cultural din Băleşti, înfiinţat de Ion Drăgan. De atunci sunt nedespărţită de folclor“, mărturişeşte interpreta care cântă dumnezeieşte. La scurt timp după ce a descoperit tainele muzicii populare, Luciana Ene a urcat pe scenă la festivalurile din ţară, reuşind să obţină locul I, chiar de la prima participare. „Din 2005 am participat la Festivalul «Pe fir de baladă», iar dacă la început am luat locul I, în 2010 am obţinut trofeul. Am urcat pe scenă şi la Festivalul «Ponoare, Ponoare», unde am interpretat o piesă din repertoriul Filofteei Lăcătuşu, care se numeşte «Bine-i când e primăvară», dar şi un cântec al Mariei Lătăreţu. Am luat tot locul I. Nici măcar nu mai ştiu numărul spectacolelor la care am participat. Mă axez pe doine, chiar dacă sunt mai greu de interpretat“, declară tânăra din Băleşti.
A fost solista Ansamblului Artistic Maria Lătăreţu
La vârsta de 12 ani, când fetele de seama ei se mai jucau cu păpuşile, Luciana s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, la secţiunea de canto popular, iar cea care i-a predat arta interpretării a fost Emilia Drăgotoiu-Nanu. „Urcasem pe scenă, eram obişnuită cu spectac