Citiți cu atenție articolul de mai jos. E un articol din proiectul de lege privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice (mai pe scurt Legea Salarizării Unitare). Acest proiect este disponibil pe site-ul oficial al Ministerului Muncii (detalii aici, în format pdf), iar premierul Emil Boc a anunțat în august că proiectul ar putea face parte dintr-un alt set de legi pentru care Guvernul ar urma să-și asume răspunderea politică. Mai exact legi care nu vor mai fi dezbătute în Parlament punct cu punct, ci vor fi trecute la grămadă, pe baza altgoritmului politic.
Așadar, articolul:
“Art. 30.
(1) Persoanele care ocupă funcţii de conducere în instituţiile şi autorităţile publice care sunt supuse restructurării vor fi trecute pe un post vacant în cadrul structurii organizatorice aprobate potrivit legii, cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege.
(2) În cazul în care postul vacant este inferior postului pentru care persoana îndeplineşte condiţiile impuse de lege, postul vacant va fi transformat la acel nivel.
(3) În situaţia în care în cadrul structurii organizatorice, aprobată potrivit legii, nu există un post vacant, se transformă postul propriu al persoanei într-o funcţie de execuţie, corespunzătoare studiilor şi condiţiilor de vechime ale acesteia” .
Și acum, întreb retoric: oare cine sunt ”persoanele care ocupă funcții de conducere în instituțiile și autoritățile publice”? Variante de răspuns: a) clienții politici; b) clienții politici; c) clienții politici; d) câteva excepții. Mai simplu spus, fraierii n-au decât să rămână pe drumuri ori cu salariile diminuate, șefimea e salvată.
Nota bene: prevederile de mai sus se regăsesc și într-o ordonanță de urgență a Guvernului Boc I, din primăvara anului trecut, referitoare la comasarea sau desființarea unor agenții guvernamentale. Pe atunci, din ciola