In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acel moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.
Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.
Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I) - Marasti
Batalia de la Marasesti
In urma infrangerii suferite la Marasti, generalul trupelor germane, Mackensen, decide un atac pe directia Marasesti-Adjud, dat de Armata a 9-a Germana, in timp ce Armata 1 Austro-Ungara urma sa atace inspre Oituz.
Ofensiva germana
Atacul a inceput pe 6 august, prin focuri de artilerie germana asupra luncii Siretului. Infanteria germana a inaintat asupra sectiunii frontului aparat de rusi. Situatia a devenit periculoasa, deoarece in acest moment parti ale armatei ruse nu mai functionau ca unitati de lupta coerente si au inceput sa se retraga din fata trupelor germane.
Soldatii romani din Divizia 5 si 9 Infanterie au trebuit sa intareasca locurile lasate goale de acestia, in timp ce regimentele 32 si 8 au oprit ofensivele inamice pe directia Moara Alba- Furceni.
Germanii au avansat apoi spre nord, fiind respinsi de Divizia 5 Infanterie, dar se gasesc slabiciuni in aparare. Regimentul 32 risca sa fie atacat din spate, datorita infrangerii diviziei ruse din dreapta unitatii si a fost nevoit sa isi paraseasca pozitiile si sa se indrepte spre Doaga.
Divizia 9 a fost adusa pentru a opri avansul. Sub acoperirea intunericului, germanii au atacat din flanc si unitatile romanesti s-au retras si din satul Doaga si au stabilit linia de aparare la