Culturile intensive, folosirea fertilizatorilor şi a pesticidelor fac ca legumele să îşi piardă savoarea. Principala problemă a legumelor din magazine este că provin din culturi industriale şi pentru profit – sunt făcute să se coacă repede, să fie frumoase şi să se strice cât mai târziu, spun specialiştii.
Dacă acum câţiva ani românii se lăudau în faţa prietenilor veniţi din străinătate cu legumele şi fructele gustoase autohtone, în bucătăriile gospodinelor acestea se găsesc tot mai rar, iar la masă au ajuns să se servească acele roşii apoase, tari şi fără gust despre care acum câţiva ani auzeam că se mănâncă în vest.
„Principala problemă a alimentelor pe care le găsim în majoritatea magazinelor mari este că sunt cultivate intensiv, sunt folosiţi fertilizatori şi pesticide mai multe. Legumele pe care le vând ţăranii în piaţă sunt mai savuroase pentru că se dezvoltă natural, sub soare, fără chimicale. Desigur, metodele tradiţionale nu aduc la fel de mult profit, dar legumele crescute astfel sunt mai sănătoase“, spune cercetătorul clujean Carmen Socaciu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Roşiile crescute industrial sunt deficitare în vitamina C, aromă şi pigmenţi, adaugă experta.
„Tari ca merele“
Potrivit doctorului Alexandru Apahidean, expert în legumicultură, printre cele mai importante condiţii pe care trebuie să le îndeplinească roşiile produse pentru comercializare este fermitatea fructului. „Unele sunt tari că le poţi arunca în găleată ca merele, fără să se spargă“, mai spune profesorul. Totodată, soiurile elaborate pentru producţie industrială trebuie să reziste perioade îndelungate.
„Am avut, de exemplu, un hibrid al cărui fruct l-am pus în luna mai pe o tavă în birou. În octombrie, când a început şcoala, nu se stricase“, povesteşte Apahidean. El a explicat că roşiile importate