Anul şcolar 2010-2011, care a început cu anunţul privind concedierea a 10.000 de angajaţi din Educaţie, ar putea fi unul dintre cei mai austeri din ultimele două decenii. În ciuda dificultăţilor trebuie puse la punct noi programe şi manuale, astfel încât România să salte în clasamentele europene privind calitatea învăţării.
Ghiozdanele sunt pline cu rechizite noi, profesorii le-au spus „Bun venit!" elevilor, şi, după cum a cerut ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ieri au şi avut loc lecţiile de deschidere. Un nou an şcolar a început.
Mijlocul lunii septembrie este, în fiecare an, momentul în care profesorii, părinţii şi copiii sunt cu toţii cuprinşi de frenezia începutului. Pentru cei mai mici, aventura cunoaşterii e doar la primii paşi, elevii mai mari au ocazia de a avansa dincolo de realizările din anul precedent şi de a-şi face noi prieteni.Acest an şcolar va fi însă, poate mai mult decât oricare altul din ultimele două decenii, supus unor provocări uriaşe.
Bani şi mai puţini
Cum economia este în scădere, iar Educaţia s-a aflat întotdeauna pe lista domeniilor sacrificate atunci când s-a făcut „împărţeala" bugetului, profesorii nu au motive să fie optimişti în privinţa salariilor pe care le vor încasa şi nici pe tema siguranţei locului de muncă.
Dascălii au pierdut deja în acest an peste 25% din venituri şi nu mai pot deconta cheltuielile de transport către locul de muncă. Ceea ce i-a făcut deja pe câteva zeci de profesori titulari din Prahova şi Constanţa (detalii în pagina 7) să renunţe la catedră, pentru că sumele cu care ar rămâne în mână sunt pur şi simplu ridicole: mai puţin de 200 de lei, în unele cazuri.
Iar perspectivele sunt sumbre. Educaţia nu a primit niciodată mai mult de 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB) prin bugetul de stat, în ciuda faptului că reglementările aflate în vigoare prevăd că finanţarea ar trebui să