Ameninţări cu proteste de stradă încă din prima zi, îngrijorări ale părinţilor şi ale profesorilor loviţi de criza financiară. Aşa începe cel mai auster an şcolar din acest deceniu . Şcoala a debutat cu festivităţi scurte. Directorii s-au rezumat să ţină discursuri rapide de „Bun venit!“, iar profesorii să-şi arate salariile tăiate.
„Anul şcolar începe cu mari probleme, mai ales pentru noi, părinţii, care lucrăm în învăţământ. Şi pentru noi rechizitele sunt scumpe, iar salariul meu e de 460 de lei pe lună. Îmi este foarte greu să mă descurc". Aşa a început noul an şcolar pentru Iuliana Pârvulescu, mama unui elev de clasa a VI-a, ea însăşi cadru didactic la o grădiniţă din Bucureşti.
La rândul lor, părinţii care şi-au însoţit ieri copiii în prima zi de şcoală au simţit că bucuria momentului e umbrită de multe probleme. Marilena Costache are doi copii, elevi la Şcoala nr. 62 din Bucureşti. „Am băiatul în clasa a VI-a şi fata în clasa a VII-a. Nici nu vă imaginaţi cât de greu poate fi cu doi copii în şcoală şi cu salariul mic şi în scădere continuă", a spus femeia. Cu profesori nemulţumiţi, festivităţile de deschidere au ţinut doar câteva minute în cele mai multe şcoli.
Reguli pentru alţii
Dacă directorii au ţinut cont de ceea ce le-a transmis ministrul Educaţiei, privind organizarea de cursuri încă din prima zi de şcoală, cel care i-a ţinut pe copii în picioare cu orele a fost chiar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent pentru deschiderea de an într-o şcoală din oraşul arădean Sântana.
Aici, părinţii şi copiii au aşteptat în picioare, pe terenul de sport, timp de trei ore, discursul ministrului Educaţiei. Însoţit de lideri locali ai PDL, Daniel Funeriu a vorbit în faţa elevilor despre recredibilizarea învăţământului în următorii ani. Unii profesori au preferat să nu ia parte la acest eveniment. "A fost un protest pentru faptul că mi