Pitica albă este formată din carbon cristalizat şi are o masă mai mare ca a Soarelui
Astronomii bănuiau de peste patru decenii că pitica albă, denumită de oamenii de ştiinţă BPM 37093, din constelaţia Centaur, este formată din carbon cristalizat, însă abia acum au confirmat ipoteza. Corpul ceresc a fost cândva o stea, însă, după ce şi-a epuizat tot materialul nuclear, a rămas doar nucleul format din carbon.
Carbonul s-a cristalizat în timp, astfel că BPM 37093, botezată acum Lucy, după un cântec al formaţiei Beatles, nu este altceva decât un diamant de 10 miliarde de trilioane de trilioane de carate. Cel mai mare diamant descoperit pe Pământ, Golden Jubilee, are 546 de carate.
Din cauza densităţii, Lucy are o masă mai mare ca a Soarelui cu 1%, în ciuda dimensiunilor reduse - circa două treimi din dimensiunile Pământului. Corpul ceresc se află la o distanţă de 53 de ani lumină de Pământ. Timp de patru decenii, astronomii au bănuit că interiorul piticei albe s-a cristalizat, însă acest lucru a fost confirmat abia acum.
Pitica albă are o atmosferă formată din hidrogen şi pulsează, lucru care i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să stabilească din ce este compusă. "Măsurând aceste pulsaţii, am putut afla din ce este format interiorul piticei albe, la fel cum geologii pot stabili ce este în interiorul Pământului cu ajutorul seismografelor în timpul cutremurelor. Ne-am dat seama că structura de carbon a piticei albe s-a cristalizat şi s-a transformat în cel mai mare diamant din galaxie", a declarat astronomul Travis Metcalfe, de la Centrul de Aerofizică Harvard-Smithsonian. Oamenii de ştiinţă cred că aceeaşi soartă o va avea şi Soarele peste cinci miliarde de ani, când va deveni o pitică albă. Nucleul solar se va cristaliza în alte două miliarde de ani, lăsând un diamant enorm în centrul sistemului solar. (D.R.)
Pitica albă este formată din