„Adevărul“, Organizaţia „Salvaţi Copiii“ și ING - Asigurări de Viaţă au reconstruit Școala Nr. 1 din Dorohoi, afectată de inundaţii. Pentru copiii sinistraţi, începerea anului şcolar înseamnă găsirea unui adăpost curat şi uscat, unde se pot simţi la fel ca toţi ceilalţi copii de vârsta lor.
Bucurie mai mare nu este pentru copiii din Dorohoi decât începerea şcolii. Nici temele multe, nici profesorii exigenţi sau materiile grele care îi aşteaptă nu îi mai sperie.Experienţa prin care au trecut în această vară i-a maturizat înainte de vreme şi i-a făcut să înţeleagă sensul cuvântului „acasă".
Clopoţelul aduce vești bune
Mulţi dintre elevi şi-au trăit vacanţa îngrămădiţi în camere mici, pline de umezeală şi noroi, aşteptând ca noile case să se înalţe. Alţii, şi-ai văzut casele năruindu-se într-o clipă şi stau acum în containerele de plastic din taberele de sinistraţi.
Pentru ei, clopoţelul a sunat ieri ca să îi cheme „acasă". În ultimele luni au numărat zilele până la intrarea în clasele în care totul miroase a nou şi a curat. Emoţii mari l-au încercat şi pe Tudor Popa, un copil de 12 ani din mahalaua Dorohoiului care se numără printre puţinii norocoşi cărora apele nu i-au luat ghiozdanul.În podul casei a ascuns mica lui avere. Nicicând nu s-a simţit mai mândru ca în prima zi de şcoală când şi-a pus geanta jerpelită şi ruptă în spate şi a păşit pe porţile şcolii.
„Dacă nu aveam ghiozdanul, trebuia să vin cu manualele în braţe sau în pungă, pentru că nu mai avem bani pentru rechizite. Nu mi-e ruşine, că toţi suntem la fel de săraci acum, după potop" a spus băiatul, elev în clasa a VI-a.
La școală e mai bine decât acasă
Cu haine jerpelite, dar curate, şi palmele bătătorite de munca din această vară, cei peste 200 de elevi sinistraţi care învaţă la Şcoala Nr. 1 din Dorohoi privesc începerea anului şcolar mai mult decât ca pe o simplă