Afaceriştii din comerţul nefiscalizat anunţă majorări semnificative de preţuri, însă reprezentanţii patronatelor îndeamnă la reţinere. Speculatorii anunţă, periodic, scumpirea masivă a alimentelor. Consumul intern în continuă scădere le va răsturna planurile.
Unii comercianţi anunţă, periodic, scumpirea alimentelor cu procente menite să stârnească panica. Ultima variantă transmisă în presă: 30%. Produsele vizate sunt, ca de obicei, cele de bază: carne, lapte, legume, ulei, pâine. „Astea sunt aberaţii. Nu ştiu pe nimeni din industrie care să fi anunţat asemenea scumpiri", a declarat, pentru „Adevărul", preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a precizat că în afară de lapte - unde există de obicei variaţii sezoniere - şi pâine - unde preţul grâului aproape s-a dublat - nu există motive pentru scumpiri. Mai mult, comercianţii vor fi nevoiţi să-şi regleze preţurile având în vedere scăderea consumului.
Modelul zahărului
La începutul lunii martie, producătorii din industria zahărului anunţau că produsul se va scumpi cu 20% în perioada următoare.Statistica arată exact opusul: în luna august a acestui an, zahărul s-a ieftinit cu 0,2% faţă de decembrie 2009. Nici la carne lucrurile nu stau diferit. Chiar dacă în perioada sărbătorilor de iarnă comercianţii vor să profite de cererea crescută şi mai umflă preţurile, nu există raţiuni obiective pentru a susţine că preţul cărnii ar urma să urce cu 10%.
Cifra ar reprezenta un record absolut, în condiţiile în care consumul s-a ajustat în primele şapte luni ale acestui an cu aproape 9%. Mai mult, evoluţia preţului cărnii în primele opt luni ale acestui an este similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar avansul faţă de luna decembrie este în jur de 2,5%.
Un argument pentru cât de mult poate ajusta consumul cotaţia unui produs este preţul la ouă. Acesta a scăzut în august, faţă de decem