Ritmul creşterii economice înregistrat de India, Brazilia şi China este mai mare decât cel resimţit în ţările cu economii dezvoltate. Rapiditatea cu care statele emergente reuşesc să iasă din criză va determina o reclasificare a marilor puteri economice mondiale.
Criza financiară globală va accelera procesul de reorganizare a ierarhiilor economice existente, propulsând ţările cu economii în curs de dezvoltare în poziţii fruntaşe, arată un studiu realizat de Centrul pentru Economie şi Cercetări în Domeniul Afacerilor (CEBR).
Mai citeşte şi:
Românii de peste hotare nu mai trimit bani acasă
Retailerii deschid magazine pentru o zi sau chiar o lună
Practic, abilitatea unor ţări de a depăşi criza sau chiar de a evita intrarea în recesiune va determina avansul acestora printre marile puteri economice.
CEI DIN URMĂ DEVIN CEI DINTÂI
„Centrul activităţii economice globale se va muta cu precădere către ţări precum China, India, Rusia şi Brazilia şi într-o măsură mai redusă către Mexic, Canda şi Australia", a declarat Owen James, economist la CEBR, citat de Bloomberg. De cealaltă parte, ponderea deţinută de statele cu economii avansate se va diminua considerabil.„În cazul economiilor occidentale, previziunile pentru următorii cinci ani anunţă o lungă corvoadă", a adăugat James.
Astfel, dacă în 2007 Statele Unite ale Americii (SUA) deţineau 25,3% din economia mondială, în 2015 procentul va ajunge la 22,6%. În acelaşi interval, ponderea economiei britanice în cea globală se va diminua cu 0,7%, coborând la 3,3%, iar Germania va fi răspunzătoare pentru numai 5,3%, în scădere de la 6,1%.
Mai mult, Produsul Intern Brut (PIB) cumulat al statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care include 33 dintre cele mai mari economii din lume, va reprezenta, în 2015, 66% din cel global, în timp ce în 2004